20. YÜZYILIN EN İYİ MİMARLARI VE YAPITLARI

Yüzlerce hatta binlerce yıl önce inşa edilmiş ikonik yapılar ve yapılar topluluğu olan mimari her gün bizi çevreliyor. Çevremizde etkileyici birçok bina var ancak bunları tasarlayan insanlar hakkında hiç düşündünüz mü? Mimarlar zaman zaman biraz değer düşük olabileceğinden, sadece kendilerine adanacak bir yazı oluşturmaya karar verdim. Antoni Gaudí ve Frank Lloyd Wright'dan Oscar Niemeyer ve Norman Foster'a kadar sizi 25 Modern Mimarı Kimin Yaptığı Gerçekten İlham Verici Listesiyle en büyük modern mimarlardan bazılarıyla tanıştıralım.


25. Antoni Gaudí

Katalan Modernizminin en tanınmış uygulayıcısı olan Antoni Gaudí (1852-1926), kişiselleştirdiği ve kendine özgü tarzı ile ünlü bir İspanyol Kataloğu mimarıdır. Gaudí'nin eseri, yaşamdaki en büyük tutkusundan etkilendi: mimari, doğa ve din. Kreasyonlarının her ayrıntısını düşündü ve mimarisine seramik, vitray, ferforje dövme ve marangozluk gibi el işleri yaptı. Çalışmalarının çoğu, Barselona'da bulunuyor ve onun büyüsü opus, Sagrada Familia olarak bilinen çarpıcı bir Roma Katolik kilisesidir.
Antoni Gaudí


24. Frank Gehry

1929'da Kanada'nın Toronto kentinde doğan Frank Gehry, formları ve yüzeyleri idare eden mekanlar yaratma konusunda eşsiz yeteneği ile dikkat çeken tanınmış bir Amerikalı mimar. Özel konutları da dahil olmak üzere birçok yapı, dünyaca ünlü turistik yer haline gelmiştir. Vanity Fair, Gehry'yi "çağımızın en önemli mimarı" olarak bile etiketledi. Gehry'nin en tanınmış eserleri arasında Bilbao'daki titanyum kaplı Guggenheim Müzesi (resimde); Los Angeles'taki Walt Disney Konser Salonu; Paris, Fransa'da Louis Vuitton Vakfı; Seattle'da Müzik Projesi Deneyimi vs.
Frank Gehry


23. Frank Lloyd Wright

Ünlü bir Amerikalı mimar, iç mimar, yazar ve eğitimci Frank Lloyd Wright (1867-1859), 532'sinin tamamlandığı 1.000'in üzerinde yapı tasarladı. Wright, "organik mimari" olarak adlandırdığı bir felsefe olan insanlık ve çevreyle uyumlu yapıları tasarlamaya inandı. Bu felsefe, "en iyi zaman" olarak adlandırılan Düşen Su (resimde) olarak anılan başyapıtıyla örneklendi.
Frank Lloyd Wright


22. Renzo Piano

1937'de İtalya'nın Cenova kentinde dünyaya gelen Renzo Piano, 1998'de prestijli Pritzker Mimarlık Ödülünü kazanan bir İtalyan mimar ve mühendis. Piano, TIME tarafından 2006'da dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak seçildi. Müze komisyonları (New York City'deki Morgan Kütüphanesi ve Amsterdam'daki NEMO bilim müzesi gibi) yanı sıra Manhattan'daki The New York Times Binası ve Londra'daki Shard (resimde) gibi gökdelenler dahil olmak üzere bir dizi başka projeyle, en uzun Avrupa Birliği'ndeki gökdelen olma özelliğini taşımaktadır.
Renzo Piano


21. Ieoh Ming Pei

1917'de Çin'in Kanton şehrinde dünyaya gelen Ieoh Ming Pei, geometrik formları benzersiz şekilde kullanması ve Çin etkilerini çalışmalarına dahil ettiği için ünlü bir Çinli-Amerikalı mimar. 1979'da AIA Altın Madalyası, 1989'da Mimarlık için İlk Praemium Imperiale ve 1983'te Pritzker Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül ve ödül kazanan Pei, Colorado'daki Atmosferi Araştırma Ulusal Merkezi, Massachusetts'teki John F. Kennedy Kütüphanesi, Dallas Belediye Sarayı, Paris'teki Musée du Louvre için cam ve çelik piramit (resimde) ve Katar'daki İslam Eserleri Müzesi'dir.
Ieoh Ming Pei


20. César Pelli

1926'da Arjantin'in San Miguel de Tucuman kentinde dünyaya gelen César Pelli, dünyanın en yüksek binalarını ve diğer önemli kentsel yerleri tasarlamak için bilinen tanınmış bir Arjantin asıllı Amerikalı mimar. 1991'de Amerikan Mimarlar Enstitüsü, Pelli'yi yaşayan en etkili on Amerikalı mimar arasında listeliyor. 1995 AIA Altın Madalyasını kazanan, bir zamanlar dünyanın en uzun binaları olan ikonik Kuala Lumpur'un simgesi Petronas İkiz Kulelerinin (resimde) yazarıdır. Pelli, ayrıca Manhattan'ın merkezindeki World Financial Center kompleksini tasarladı.
César Pelli


19. Zaha Hadid

Pritzker Mimarlık Ödülü alan ilk kadın olan Zaha Hadid (1950-2016), Irak doğumlu bir İngiliz mimar idi. Mimari geometriyi, çok yönlü perspektif noktalarından oluşan etkileyici, süpürme sıvı formları ve modern yaşamın kaosu ve akışını uyandıran parçalı geometri ile kurtardı. Yeni-fütürizm simgesi, beğeni toplayan işi ve çığır açan formları arasında Londra 2012 Olimpiyatları için su merkezi, Michigan'daki Geniş Sanat Müzesi ve Çin'in Guangzhou şehrinde bulunan Guangzhou Opera Binası yer alıyor (resimde).
Zaha Hadid


18. Santiago Calatrava

1951'de Valencia, İspanya'da doğan Santiago Calatrava, tartışmalı bir İspanyol neo-fütüristik mimar, yapısal mühendis, heykeltraş ve ressamdır. Calatrava, eserlerinin çoğunun ertelenmesi ve aşırı yüklenmesi nedeniyle eleştirildi ancak dünyanın en yetenekli ve etkili modern mimarları arasında yer alması inkar edilemez. Havaalanı terminalleri, tren istasyonları, hastaneler, köprüler ve müzeler de dahil olmak üzere birçok farklı ülkede 60'tan fazla bina ve yapı inşa etmiştir ancak en ünlü eseri İspanya, Valensiya'daki Palau de les Arts Reina Sofia'dır (resimde).
 Santiago Calatrava


17. Le Corbusier

Modern mimarinin öncülerinden biri olan Le Corbusier (1887-1965) önde gelen bir İsviçre-Fransız mimar, tasarımcı, ressam ve kent plancısıydı. Kariyeri, Avrupa, Japonya, Hindistan ve Kuzey ve Güney Amerika'da birçok bina inşa ettiği beş yıl boyunca uzanır. Ünlü bir kentsel plancı Le Corbusier, Hindistan'daki Chandigarh şehri için master planını hazırlamış olsa da Marsilya'daki Unité d'Habitation, Paris'teki Villa la Roche ve Poissy'deki Villa Savoye gibi eserleri ile ünlüdür ( Resimde).
Le Corbusier


16. Moshe Safdie

1937'de İsrail Hayfa'da doğan Moshe Safdie, Isreali / Kanadalı / Amerikalı mimar, kentsel tasarımcı, eğitimci, teorisyen ve yazar. Safdie'nin çalışmaları dramatik eğrileri, geometrik desen dizileri, pencerelerin kullanımı ve açık ve yeşil alanların anahtar yerleştirilmesi ile biliniyor. En çok Kanada'nın Montreal kentinde bulunan Habitat 67 adlı simgesel şaheseri ile resmedilmiştir (resimde). Habitat 67, McGill Üniversitesi'nde mimarlık alanında master tezi olarak tasarlanan ve sonra Expo 67, Dünya Fuarı için gerçek bir köşk olarak inşa edilen bir model topluluk ve konut kompleksidir.
Moshe Safdie


15. Walter Gropius

Modern mimarinin diğer önemli öncüsü Walter Gropius (1883 -1969) bir Alman mimar ve ünlü Bauhaus Sanat Okulu'nun kurucusudur. 1959 AIA Altın Madalya kazanan, Berlin'de Gropiusstadt tüm ilçe tarafından hatırlanır. Onun en önemli eserleri arasında (resimde) Saksonya Fagus Fabrikası, Werkbund Sergisi Köln, Irak Bağdat Üniversitesi ve Boston John Fitzgerald Kennedy, Federal Binası, Massachusetts bulunur.
Walter Gropius


14. Louis Sullivan

"Gökdelenlerin babası" ve "modernizmin babası" olarak bilinen Louis Sullivan (1856-1924), birçokları tarafından modern gökdelenin yaratıcısı olarak görülen etkili Amerikalı bir mimardı. Chicago Okulu eleştirmeni Sullivan, ölüm tarihinde AIA Altın Madalyasını (1944'de) alan ikinci mimar oldu. Sullivan'ın en ünlü eseri Minnesota'daki Owatonna Ulusal Çiftçiler Bankası (resimde), Iowa'daki Grinnell'deki Tüccarlar Ulusal Bankası ve Illinois, Chicago'da bulunan Chicago Menkul Kıymetler Borsası Binası'ydı.
Louis Sullivan


13.  Jorn UtzonAlvaro Siza

1933'te Portekiz Porto'da dünyaya gelen Alvaro Siza, ünlü Portekizli mimar ve mimar eğitimcisidir. 1992'de, Ağustos 1988'de tamamen yok olmuş olan tarihi bir ticari sektör olan Lizbon'un Chiado bölgesinde koordine edilen yenileme projesi için prestijli Pritzker Ödülü'ne layık görüldü. Siza'nın en tanınmış eserlerinin çoğu Memleketi Porto: Boa Nova Çay Evi, Mimarlık Fakültesi ve Serralves Çağdaş Sanatlar Müzesi. Ayrıca, Brezilya'nın Porto Alegre kentinde bulunan ünlü Ibere Camargo Vakfı Müzesi'nin (resimde) yazarıdır.
Jorn UtzonAlvaro Siza


12. Jorn Utzon

Jorn Utzon (1918 - 2008) Avustralyalı ikonik Sidney Opera Evi'ni tasarlamak için en dikkat çeken bir Danimarkalı mimardı (resimde). Utzon, 1957'de Sidney Opera Binası'nı tasarlama yarışmasını kazandı. Sunumu 32 ülkeden 233 desenden biriydi; bunların çoğu günümüzün en ünlü mimarları tarafından yapıldı. Sydney Opera Evi 2007'de Dünya Mirası ilan edildiğinde, Utzon, yaşamlarından birinde eserlerinden biri olarak tanınması için sadece ikinci kişi oldu. Utzon, doğası için güçlü bir Nordic duygusu taşıyordu; tasarımında, toplumsal değerler için biçim, malzeme ve fonksiyon sentezini vurguluyordu.
Jorn Utzon


11. Ludwig Mies van der Rohe

Yaygın olarak Mies gibi adlandırılan Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) ünlü Alman-Amerikalı bir mimardı. Le Corbusier, Walter Gropius ve F. L. Wright'ın yanı sıra modern mimarinin en önemli öncülerinden biri olarak kabul edilmektedir. Mies, aşırı netlik ve basitlikle ifade edilen etkili bir yirminci yüzyıl mimari tarzı yarattı. Birçok farklı ülkede bir dizi bina tasarladı ancak Barselona'daki Barselona Köşkü, Çek Cumhuriyeti'ndeki Brno'daki Tugendhat Evi ve Chicago'daki IBM Plaza ve 860-880 Lake Shore Drive gibi Amerikan eserlerinden en ünlüsüdür ( Resimde).
Ludwig Mies van der Rohe


10. Jan Kaplicky

Dünyaca ünlü Neo-fütüristik bir Çek mimar Jan Kaplicky (1937-2009), Future Systems olarak bilinen yenilikçi Londra merkezli tasarım ofisinin ardındaki önde gelen mimar oldu. Eski Çekoslovakya'da Prag'da doğdu ve büyüdü Kaplicky, daha sonraki hayatının önemli bir bölümünü Birleşik Krallık'taki şaheserlerini inşa ettiği - Birmingham'daki yeni fütüristik Selfridges Binası (resimde) ve Lord's Cricket Ground'daki Medya Merkezi'nde geçirdi. Londrada.
Jan Kaplicky


9. Ben van Berkel

1957'de Hollanda'nın Utrecht kentinde dünyaya gelen Ben van Berkel, mimarlık alanında UNStudio'da çalışan Hollandalı bir mimar. Listedeki en genç mimarlardan biri olmasına rağmen Ben van Berkel, Eileen Gray Ödülü (1983), British Council Cezaevi (1986) ve Charlotte Kohler Ödülü (1991) gibi birçok kişisel ödül ve ortaklık aldı. Berkel'in en dikkat çekici eserleri Hollanda, Rotterdam'daki Erasmus Köprüsü ve Almanya'nın Stuttgart kentindeki Mercedes-Benz Müzesi'dir (resimde).
Ben van Berkel


8. David Childs

1941'de New Jersey'de Princeton'da doğan David Childs, mimarlık firması Skidmore, Owings & Merrill'in Amerikalı bir mimar ve başkan ismidir. Childs, önce Yale Mimarlık Okulu'nda mimarlık eğitimine başlamadan önce hayvanat bahçesinde eğitim gördü ve burada 1967'de yüksek lisansını tamamladı. 1201 Pennsylvania Bulvarı ve Four Seasons Hotel gibi Washington, DC'deki ünlü yazarların eserlerini yazdı. New York'taki Dünya Çapındaki Plaza ve 450 Lexington Caddesi olmak üzere iyi eseri, alt Manhattan'daki yeni One World Trade Center'ın mimarı olarak biliniyor (resimde).
David Childs


7. Jeanne Gang

1964 yılında Illinois Belvidere'de doğan Jeanne Gang, Amerikalı bir mimar ve Chicago ve New York'ta bulunan bir mimari ve tasarım şirketi Studio Gang Architects'in lideridir. Modern kadın mimarlardan en başarılı örneklerden biri olan Gang, Kalamazoo Koleji'nde Sosyal Adalet Liderliği için Arcus Merkezi, Chicago Nehri'nde Clark Park'ta WMS Boathouse ve Lincoln Park Hayvanat Bahçesi'ndeki Nature Boardwalk gibi birçok projeyle ünlüdür; ancak en çok İkonik çalışma, Chicago şehir merkezindeki 82 katlı karma kullanımlı konut gölünde Agua'dır (resimde).
Jeanne Gang


6. Ken Yeang

1948'de Penang, Malezya'da doğan Ken Yeang, imzalı eko mimarisi ve eko-ana planları ile tanınan Malezyalı bir mimar, ekoloji uzmanı ve yazar. Yeang, 1971 yılından beri bu alandaki tasarım ve araştırmaları yürüten, ekoloji temelli yeşil tasarım ve master planlamanın ilk öncülerindendir. Guardian tarafından "gezegeni kurtarabilecek 50 kişiden biri" olarak seçilmiştir. Devrim niteliğindeki yeşil yaklaşımı, En iyisi ikonik binalarda, iki adet yemyeşil peyzajlı 'skycourt bahçeleri' olan yüksek katlı Ulusal Kütüphane (resimde) örneklendirildi.

Ken Yeang


5. Norman Foster

1935 yılında İngiltere'nin Stockport kentinde dünyaya gelen Norman Foster, tanınmış bir İngiliz mimar olan Foster + Partners şirketi, yüksek teknoloji mimarisi ile ünlü uluslararası bir tasarım uygulamasını sürdürüyor. İngiltere'nin en üretken modern mimarlarından biri olan Pritzker Architecture Prize (1999'da), genellikle Nobel Mimarisi Ödülü olarak anıldı. Foster, Londra'da Gherkin gökdelenleri (resimde), Ipswich'teki Willis Binası ve Londra'daki yeni Wembley Stadyumu gibi bir dizi İngiltere'nin önemli yerlerini tasarladı.
Norman Foster



4. Oscar Niemeyer

20. yüzyılın en etkili mimarlarından biri olan Oscar Niemeyer (1907-2012) modern mimarinin gelişmesindeki en önemli figürlerden biri olarak kabul edilmektedir. Niemeyer, 1960'da Brezilya'nın başkenti haline gelen planlı bir şehir olan Brasilia'ya yönelik sivil binalar tasarımı ve New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'ndeki diğer mimarlarla olan işbirliğinden en iyi biliniyordu. Soyut formları ve eğrileri kullanmasıyla ünlü olan Niemeyer, Brezilya Ulusal Müzesi, Natal City Park Kulesi ve Niteroi Çağdaş Sanat Müzesi (resimde) gibi başyapıtlarını da içeren bir dizi bina tasarladı.
Oscar Niemeyer


3. Alvar Aalto

Alvar Aalto (1898-1976) önde gelen bir Fin mimar, tasarımcı, heykeltraş ve ressamdı. Alışılmışın dışında çok yönlü bir sanatçı olan yapıtında mimari, mobilya, tekstil ve cam eşyalar vardı. 1920'lerden 1970'lere dek uzanan uzun mimarlık kariyeri, eserlerinin Nordic Klasisizm'inden 1930'lardaki rasyonel Bir Uluslararası Stil Modernizmi'ne kadar, daha organik bir modernist stildeydi. En büyük iki projesi Helsinki'deki Finlandia Salonu (resimde) ve Essen, Almanya'daki Aalto Theater Opera Binası'dır.
Alvar Aalto


2. Walter Burley Griffin

Walter Burley Griffin (1876 -1937) Amerikalı bir mimar ve kentsel plancıydı. Chicago merkezli Prairie Okulu tarafından etkilenen Griffin, benzersiz bir modern stil geliştirdi. Eşi Marion Mahony Griffin ile ortak çalışıyordu. En iyisi Avusturalya'nın başkenti için Canberra'yı tasarladığı biliniyor, ancak Hindistan, W.H.'deki Lucknow Kütüphanesi gibi birçok diğer şehir, bina ve yapıları da tasarladı. Elmhurst, Illinois'deki Emery House, Chicago, Illinois'deki John Gauler House ve daha birçoğu.
Walter Burley Griffin


1. Bjarke Ingels

1974 yılında Danimarka'nın Kopenhag kentinde dünyaya gelen Bjarke Ingels, geleneksel mimari kurallara ve boyutlara meydan okuyan binalar tasarlayan tanınmış bir Danimarkalı mimar. Tasarımları çevreleyen eğimli çizgilere ek olarak sürdürülebilir kalkınma fikirleri ve sosyolojik kavramları da içeriyor. Azerbaycan'da sıfır emisyonlu 8 konut kompleksi, dünyanın en büyük eko-gelişmelerinden biri (resimde) ve New York'taki Manhattan'daki West 57 daireleri gibi birçok ülkede birçok projeyi tasarladı.
Bjarke Ingels

Bunu Paylaş

İlgİlİ Mesajlar