DÜNYANIN EN TEMİZ 10 ŞEHRİ

   Sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte ham madde ihtiyacını karşılamak için doğaya büyük zararlar verilmektedir. Sanayinin getirdiği fabrikalar çağımızda çevre kirliliğini en çok oluşturanların başında gelmektedir. Fabrikaların şehirlerimize girmesiyle hava, su , toprak, görüntü ve hatta gürültü kirliliğine yol açmıştır.
   Şehirlerimiz fabrikalar dışında, insan faaliyetleri yüzünden de kirlenmektedir. Bunlar; araçların egzozlarından çıkan dumanlarla, kalitesiz kömür kullanımı, kimyasal, biyolojik ve nükleer silahlar, bilinçsiz ağaç kesimleri gibi nedenlerle çevremiz kirlenmektedir. Dünya genelinde bunun önlemleri alınmaya çalışılıyor fakat pek özen gösterilmiyor. Bu yazımızda bu işi kendisine görev olarak üstlenmiş halk ve şehirleri sıraladık.

                                                                10. Freiburg (Almanya)
  • Almanya'nın en güneşli ve en sıcak şehridir. Alman Hükümeti şehri sağlıklı ve hijyenik tutmak için ciddi derecede önlemler almıştır. Çok sayıda parkları, yeşil alanları ile turistler içinde gözde yer arasında yer almıştır.

Freiburg

9. Honolulu (Hawaii)
  • ABD'ye bağlı Hawaii eyaletinin en büyük ve en kalabalık şehri olmasına rağmen dünyanın en temiz şehirleri arasındadır. Şehirde içmek için saf ve doğal suyu, havası da gayet temizdir.
Honolulu


8. Calgary (Kanada)
  • Kanada'nın en büyük kentlerinden biridir. Petrol ve gaz merkezleri bulunmasına karşın şehrin yolları ve sokakları son derece  temizdir. Şehirde ayrıca saf suyu karşılamak için su arıtma tesisi bulunur. 
Calgary


7. Ifrane (Fas)
  • Dünyanın her yerinden turisti ağırlayan Ifrane'nın ağaçlarla donatılmış evleri, temiz su ve yaşam kalitesi bakımından oldukça yüksek bir şehirdir. 
Ifrane


6. Kobe (Japonya)
  • Oldukça kalabalık bir şehir olmasına rağmen, son derece kültürlü ve çevresine sahip çıkan bir halkı vardır. Kanalizasyon sistemleri ve çevre dostu araçlarla şehir daima temiz ve düzenli tutulmuştur.
Kobe


5. Minneapolis (ABD)
  • Forbes dergisinin en sağlıklı kentleri arasında gösterilen Minneapolis'te, sağlık açısından daha iyi yerler adına bisiklet ve yürüyüş alanları, ayrıca ortak alanlarda sigarı kullanımı yasaklanmıştır.
Minneapolis


4. Kopenhag (Danimarka)
  • Modern yapılarla tarihi yapıların iç içe olduğu Kopenhag şehri trafik ve egzoz dumanlarının az olduğu küçük bir şehirdir.
Kopenhag


3. Wellington (Yeni Zelanda) 
  • Ormanlarla kaplı parkları, yeşil ağaçlarla kaplı yolları olan şehrin doğal güzelliklerine de oldukça sahip çıkılmıştır. 
Wellington


2. Helsinki (Finlandiya)
  • Yeşil dağlar, tepelik alanları ve plajları ile turistlerinde gözdesi durumundadır. Çevre dostu araçlar ile güzel ve temiz havayı korumaya çalışılmıştır. 
Helsinki


1. Bern (İsviçre)
  • Çeşmelerde içme suyunun aktığı ve temiz havasıyla çevre dostu bir şehirdir. Bern sakinleri, çevreye karşı oldukça duyarlı bir halktır, şehir programlarına katılarak çevre kirliliğini önlemeye çalışmışlardır.

Bern

Bunu Paylaş

İlgİlİ Mesajlar